Posted in Press

Το καυτό θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και της ατέλειωτης αντιγραφής στον καιρό του διαδικτύου, με τις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και έκθεσης καλλιτεχνικού έργου να χρησιμοποιούνται και γι’ αυτόν τον σκοπό, θα εξεταστεί τις επόμενες μέρες από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Μια Ελληνίδα φωτογράφος και εικαστικός, η Μαρία Αλεξέα, θα αναμετρηθεί ενώπιον του δικαστηρίου με δύο ταξιδιωτικά γραφεία, αλλά -το κυριότερο- και με τον γνωστό οίκο Hermes.

ΑιτίαΗ χρησιμοποίηση, όπως καταγγέλλει η ίδια, πνευματικού έργου της (εν προκειμένω φωτογραφίας) από το ταξιδιωτικό γραφείο, με λεζάντα που παραπέμπει σε διαφημιστική καμπάνια του Hermes, χωρίς την άδειά της.

«Δυσάρεστη έκπληξη»

Η ίδια, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», λέει χαρακτηριστικά:

«Σχετικά πρόσφατα, διαπίστωσα προς δυσάρεστη έκπληξή μου ότι το φωτογραφικό μου έργο μου με τον τίτλο “Firebird” δημοσιεύτηκε σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τρίτους, χωρίς τη συγκατάθεσή μου, υπό τον τίτλο “Καμπάνια του Hermes, Ελλάδα” και χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο πρόσωπο της δημιουργού του έργου, αλλά και της εκτελέστριας αυτού. Πρόκειται για έργο μου εμπνευσμένο από το ομώνυμο συμφωνικό έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι. Δεν έχει το έργο μου αυτό κάποια σχέση με την εταιρεία Hermes ή εγώ με την εν λόγω εταιρεία».

Η κ. Αλεξέα, η οποία έχει εκθέσει έργα της τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και στο Μουσείο Γκέτε του Ντίσελντορφ, αναφέρει πως οι επίμαχες φωτογραφίες είναι κομμάτι ενός συνολικότερου έργου της από το 2008.

Κομμάτια του εν λόγω έργου είχαν ανέβει στις πλατφόρμες φωτογραφιών και από εκεί η αντιγραφή δεν είχε τελειωμό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η επίμαχη φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε στα σάιτ ταξιδιωτικών γραφείων, όπου χαρακτηριστικά σημειωνόταν στην περίπτωση ενός εξ αυτών«Hermes Campaign Greece».

Η κ. Αλεξέα αρχικά και ο δικηγόρος της αργότερα επικοινώνησαν με το νομικό τμήμα του οίκου Hermes, ενημερώνοντας για το περιστατικό. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο εν λόγω οίκος, πέραν μιας ειδοποίησης που ισχυρίζεται ότι έστειλε στην πλατφόρμα φωτογραφιών PinInterest, δεν ασχολήθηκε με τα ταξιδιωτικά γραφεία που χρησιμοποιούσαν το όνομά του μέσα από μια «κλεμμένη» φωτογραφία, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για έναν οίκο τέτοιου βεληνεκούς.

Αμέσως μετά η κ. Αλεξέα έστειλε εξώδικα και επικοινώνησε με τους υπεύθυνους των γραφείων, οι οποίοι επικαλέστηκαν διάφορες δικαιολογίες για τη χρησιμοποίηση της φωτογραφίας.

Τελικά, έπειτα από επίδοση της αγωγής, τα ταξιδιωτικά γραφεία άρχισαν να στέλνουν μηνύματα σε όσους είχαν αντιγράψει τη φωτογραφία, προσπαθώντας να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, μια και όποιος πατούσε πάνω στη φωτογραφία κατευθυνόταν στην ιστοσελίδα τους.

Περαιτέρω έρευνα της κ. Αλεξέα έδειξε πως οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονταν στην επίσημη διαφημιστική καμπάνια του Hermes που έγινε στην Ελλάδα το 2011 και συγκεκριμένα στην Αίγινα παρουσιάζουν εξαιρετικές ομοιότητες με δικές της φωτογραφίσεις που έγιναν το 2008, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα.

Η κ. Αλεξέα ωστόσο δηλώνει: «Σκοπός μου δεν είναι να κατηγορήσω κανέναν δημόσια. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω και να τονίσω ξανά ότι έχω κάνει τις φωτογραφίες μου προγενέστερα και δεν συναίνεσα να γίνουν παραλλαγές τους ή οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, για να το γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν τη δουλειά μου – γιατί δικαιούνται να γνωρίζουν. Τα έργα μου είναι πρωτότυπα και έγιναν νωρίτερα από τις κατά περίπτωση διαφημιστικές φωτογραφίες. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει αποκατασταθεί η αλήθεια».

Τον λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη…

 

Πηγή: https://www.efsyn.gr/arthro/pneymatiko-ergo-ermaio-toy-clopyright

 

There are no reviews yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart