Posted in Press

Την 1/2/ 2016 η ΕφΣυν δημοσίευσε μια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, για την οποία είχε κατατεθεί αγωγή και αφορούσε την αυθαίρετη χρησιμοποίηση μιας αντικειμενικά δημοφιλούς φωτογραφίας από δύο τουριστικές εταιρίες για διαφήμιση των προϊόντων τους.

Η μια, που έχει έδρα στην Αθήνα, και ο διευθύνων σύμβουλός της τη χρησιμοποίησαν μετονομασμένη σε Hermes Campaign Greece στο Pinterest, όπου διαφημίζονται, και στο facebook της ίδιας εταιρίας ( χωρίς όνομα ) και μάλιστα στο προφίλ της.

Η δεύτερη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τη μετονόμασε σε Greek Island fashion shoot wow!! και την πρόβαλε στο Pinterest, όπου επίσης διαφημίζουν τα προϊόντα τους.

Η φωτογραφία ανήκει στη φωτογράφο-εικαστικό Μαρία Αλεξέα, αποτελεί μέρος μιας ενότητας με τίτλο Οικολογία του Χορού και φέρει την ονομασία Firebird, είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και στο έγκυρο site 500px για φωτογράφους με το όνομά της και την ημερομηνία λήψης ( 2008 ). Μια παραλλαγή της εκτέθηκε στο Μουσείο Γκαίτε στο Ντύσσελντορφ το 2008 και η επίδικη σε γκαλερύ στην Αθήνα το 2012.

Η αγωγή εναντίον τους εκδικάστηκε το 2016 και οι εναγόμενοι καταδικάστηκαν να καταβάλουν αποζημίωση 36.000 ευρώ (απόφαση αρ. 8469/ 2017).

Αρνούμενοι να πληρώσουν τα επιδικασθέντα άσκησαν έφεση επικαλούμενοι μεταξύ άλλων ότι παραπλανήθηκαν για την παράνομη χρήση της φωτογραφίας από την προφανή ομοιότητά της με αντίστοιχη της Hermes από την καμπάνια της στην Αίγινα, που δημοσιεύτηκε το 2012.

Ο λόγος της αντιπαράθεσης και της αντιπαραβολής των δύο φωτογραφιών που προηγήθηκε – όπως μας δήλωσε ο σύμβουλος της φωτογράφου – είναι καθαρά ενημερωτικός, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση στο κοινό για το ποια ανήκει σε ποιον, με μια επί πλέον πολύ σημαντική υποσημείωση, που αφορά το χρόνο λήψης εκάστης (η πρώτη το 2008 και η δεύτερη το 2011) και για να προλάβει τυχόν σύγχυση για άλλες ομοιότητες που εμφανίζονται και σε πολλές άλλες φωτογραφίες της φωτογράφου με διαφημιστικό και άλλο υλικό κάποιων, όπως π.χ. πιο κάτω με την αναγκαία πάντα υποσημείωση, που αναφέρεται στο χρόνο λήψης τους.

Η καλλιτέχνης – όπως μας δήλωσε – θεωρεί ότι οφείλει να προστατεύσει το έργο της όπως και το όνομά της από τυχόν υφέρπουσες εντυπώσεις ότι η ίδια απομιμείται και αντιγράφει.
Φυσικά – είπε χαρακτηριστικά – στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογέννεση, αλλά είναι άλλο πράγμα η έμπνευση και οι επιρροές – στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναφέρεται ρητώς η πηγή της έμπνευσης – και άλλο πράγμα η απομίμηση και η αντιγραφή. Αυτή διαστρέφει και αλλοιώνει το χαραχτήρα του πρωτότυπου έργου και πλήττει καίρια το δημιουργό, κυρίως όταν αυτός δεν είναι τόσο προβεβλημένος και επώνυμος.

Αν κάποιος π.χ. αντιγράψει τον Πικάσσο. όλοι το θα καταλάβουν αυτό, οπότε εκτίθεται αυτός που το κάνει. Το θέμα για την καλλιτέχνη είναι να χτυπηθεί το πνεύμα ηττοπάθειας στους ανερχόμενους καλλιτέχνες, τους οποιουσδήποτε δημιουργούς γενικότερα ότι δε θα βρουν το δίκιο τους. Αυτή θέλει να είναι και η προσωπική της συμβολή με αφορμή την υπόθεση που της προέκυψε.

Σίγουρα το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι νέοι δημιουργοί είναι εμπόδιο αλλά μπορούν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν δίκτυα αλληλεγγύης για τέτοια θέματα.

Τα διαπιστευμένα όργανα εκπροσώπησής τους, θα μπορούσαν με αφορμή και το παρόν δημοσίευμα να ενημερωθούν για το τι υπάρχει και τι μπορεί να γίνει σχετικά με τέτοια θέματα και να τροφοδοτηθεί μια δράση και ένας διάλογος.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/arthro/prostimo-gia-pneymatika-dikaiomata-fotografias

There are no reviews yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart