Posted in Press

Ανεξάντλητη είναι η σειρά κατάφωρων παραβιάσεων του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας στις οποίες τα θύματα είναι φωτογράφοι και μέσον η ευκολία μετάδοσης της πληροφορίας στην ιντερνετική εποχή. Δυστυχώς πάρα πολλοί κάτοχοι ιστοσελίδων με ελαφρά συνείδηση και στην καλύτερη περίπτωση άγνοια του νόμου, στη χειρότερη δε, εσκεμμένη πρόθεση ιδιοποίησης και εκμετάλλευσης  περιεχομένου που δεν τους ανήκει, ιδιοποιούνται φωτογραφικά έργα. Περιφρονούν έτσι κάθε έννοια πνευματικών δικαιωμάτων, αγνοώντας ακόμη και τη στοιχειώδη αναφορά του ονόματος του δημιουργού που πάντοτε ισχύει ως minimum αναγνώρισης της πατρότητας.

Η γνωστή ελληνίδα φωτογράφος και εικαστικός Μαρία Αλεξέα, ατυχώς υπέπεσε θύμα παρόμοιας προσβλητικής και παράνομης μεταχείρισης του έργου της και μάλιστα όχι από ένα μόνον χρήστη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημιουργός έχει στο ενεργητικό της σειρά καλλιτεχνικών έργων και ενοτήτων εμπνευσμένων από την αρχαιοελληνική ιστορική παράδοση, τις πλαστικές τέχνες και το χορό, και έχει εκθέσει επανειλημμένως σε γκαλερί της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Η ιστορία έχει ως εξής: ένα συγκεκριμένo έργο της Μαρίας, με τίτλο “Tο Πουλί της Φωτιάς”, που μεταξύ άλλων είχε εκτεθεί στο Goethe Museum του Dusseldorf, αναρτήθηκε από την ίδια στο 500px.com. Όπως είναι εμφανές από την εικόνα που δημοσιεύεται παραπλεύρως, τόσο η σύνθεση όσο και η εκτέλεση έχουν το στοιχείο της πρωτοτυπίας και της ιδιαίτερης σύλληψης (concept) ώστε να καθιστούν το έργο μοναδικό και αντιπροσωπευτικό του ιδιαίτερου ύφους και της καλλιτεχνικής προσωπικότητας και τεχνοτροπίας της δημιουργού η οποία σημειωτέον μετέχει και ως απεικονιζόμενο άτομο δηλ. ενέχει την έννοια και του αυτοπορτραίτου. Τη συγκεκριμένη εικόνα φαίνεται ότι τίμησαν πέραν του δέοντος κάποιοι και έτσι βρέθηκε αναρτημένη στη σελίδα facebook του ταξιδιωτικού γραφείου Travel2Greece καθώς και στην προσωπική σελίδα Pinterest του διευθύνοντος συμβούλου του εν λόγω γραφείου με την επιγραφή “Hermes Campaign Greece”, υπονοώντας δηλ. ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία αποτελεί περιεχόμενο διαφημιστικής καμπάνιας της γαλλικής εταιρίας πολυτελών αξεσουάρ και αρωμάτων Ηermes.
Όταν η δημιουργός αντελήφθη το πρόβλημα της παράνομης χρήσης του έργου της το οποίο και στις δύο περιπτώσεις οδηγούσε με click στην εμπορική ιστοσελίδα του εν λόγω ταξιδιωτικού γραφείου Travel2Greece, επικοινώνησε και με τη Ηermes, η οποία εμπλεκόταν. Παρόλα αυτά η γαλλική εταιρία, παρά τα αιτήματα της Μαρίας Αλεξέα, δεν φρόντισε να άρει την σύγχυση στο Pinterest (ότι δηλ. πολλοί χρήστες πίστεψαν ότι όντως η φωτογραφία αποτελούσε μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας της Hermes).
H υπόθεση ήδη εκκρεμεί στα ελληνικά δικαστήρια. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την έκβαση της δίκης με δεδομένο ότι η προσβολή ενός ακραιφνώς καλλιτεχνικού έργου ως δήθεν εμπορικής καμπάνιας ασφαλώς και υποβαθμίζει το κύρος και την προσωπικότητα της δημιουργού που ουδέποτε το προόρισε ως τέτοιο, ενώ η εκ του πονηρού υπεξαίρεση του έργου για προώθηση ενός πρακτορείου ταξιδίων αλλά η αδιαφορία ενός κολοσσού της βιομηχανίας της μόδας, αξίζουν να τύχουν της μεταχείρισης που επιβάλλεται από την δικαιοσύνη.

 

Πηγή: https://goo.gl/cYitGS

There are no reviews yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart